Voedselverrijking: wat is het en hoe begin je eraan?

Bij het lezen van boeken en artikels over katten, kwam ik al snel op teksten over voedselverrijking. Veel katten krijgen één of twee keer per dag een bakje met eten, maar dit is verre van ideaal. In de natuur moeten katten werken voor hun eten en eten ze bovendien in kleine beetjes over de dag verspreid i.p.v. in één of twee keren.      
Om gedrags- en gezondheidsproblemen te vermijden, is het dus een goed idee om aan voedselverrijking te doen. En dan vooral bij binnenhuiskatten.

Maar wat houdt voedselverrijking nu eigenlijk in? Zoals ik al schreef, is het de bedoeling dat de katten ‘werken’ voor hun eten. Voedselverrijking is dus alles waarbij je ervoor zorgt dat de kat de brokjes niet gewoon krijgt, maar er moeite voor moet doen. Dit sluit niet alleen beter aan bij hun natuur, maar dit zorgt er ook voor dat ze trager gaan eten, enkel gaan eten wanneer ze echt honger (als je kat te dik is, is dit dus een ideale manier om af te slanken!) en het zorgt ervoor dat ze een leuke bezigheid hebben (en dus niet in je gordijnen hangen).
Mylo
In de toekomst zal ik hier verschillende voedselverrijkingsspelletjes bespreken (zowel aangekocht als zelfgemaakt). Maar waar ik het nu al even over wil hebben is het aanleren van voedselverrijking. Als je kat gewoon is om zomaar (of na wat miauwen) lekkere brokjes of natvoer te krijgen, dan kan je je natuurlijk wel voorstellen dat er enig protest gaat komen als ze er opeens voor moeten ‘werken’. Hoe zou je zelf zijn?
De beste manier om hiermee om te gaan is door de zure appel heen bijten. Geef, op het moment dat je beslist om voor voedselverrijking te gaan, ENKEL voedsel via voedselverrijking. Maak je geen zorgen: eenmaal je kat voedselverrijking gewoon is, kan je deze regel versoepelen. Op deze manier zorg je er eigenlijk voor dat de motivatie van je kat (een rammelende maag) groter wordt. Het laatste wat we willen is je kat echt uithongeren, dus begin niet meteen met een geavanceerd spelletje. Help je kat in het begin. Toon hoe het moet, leg de brokjes op een gemakkelijke plaats in het spelletje en gooi desnoods een brokje als je kat gewoon al een kleine poging doet.

Beetje bij beetje maak je het dan moeilijker en laat je je kat het meer zelf doen en voor je het weet, kunnen ze het helemaal alleen en hebben ze geen ‘steunwieltjes’ meer nodig ;). Wees wel gewaarschuwd: katten kunnen heel overtuigend zijn en ‘niet toegeven’ kan in het begin moeilijk zijn. Mylo maakt er ook een traditie van om bij elk nieuw voedselverrijkingsspelletje kopjes te komen geven in de hoop dat ik de brokjes in zijn plaats eruit haal. Maar geloof me, de aanhouder wint!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google+